Yhteisöllisyyttä ja uusia ideoita minipilottien avulla

Voisiko uudistaminen julkisella sektorilla olla mahdollista yhdessä kuntalaisten kanssa siten, että annetaan heille vastuu uusien palveluiden ideoinnista ja toteutuksesta? Hämeenlinnassa tällaista mallia lähdettiin rohkeasti kokeilemaan minipilottien avulla. Vuosina 2010–2012 kaupungissa toteutettiin reilusti yli sata nopeaa kokeilua hankkeen projektipäällikön eli asukasagentin kannustamana.

Tällainen uudistamisen muoto on vielä hyvin harvinaista julkisella sektorilla, eikä näin laaja käyttäjien valtauttaminen ole erityisen yleistä yksityiselläkään puolella. Käyttäjistä eli kuntalaisista löytyi minipilotti-hankkeen aikana piileviä voimavaroja ja aktiivisuutta, jotka pystyttiin käyttämään hyödyksi palvelujen uudistamisessa. Yksi erityisimpiä asioita tässä hankkeessa oli se, miten eri käyttäjäryhmiä saatiin työskentelemään yhdessä ja täten luotiin paljon uusia verkostoja kunnan eri toimijoiden keskuudessa.

Minipilottien sanottiin herättäneen ”talkoohenkeä” kuntalaisissa, yrityksissä ja myös muissa osallistuneissa sidosryhmissä. 500 euron avustus, joka annettiin hyväksytyille minipiloteille kulujen kattamiseksi, näytti olleen suuressa osassa. Moni kertoikin sillä olleen paljon symbolista arvoa – koettiin kuuluvan osaksi jotain ja omille ideoille annettiin avustuksen myötä hyväksyntä, joka taas innosti tekemään enemmän. Tietenkin rahalla oli myös se merkitys, että osallistuneiden henkilöiden, yhteisöjen ja yritysten ei tarvinnut käyttää omaa rahaa ideansa toteutukseen. Myös epäonnistumiset sallittiin.

Kunnan tehtäväksi jäi tukea käyttäjien toimintaa, oppia heidän ideoistaan sekä levittää hyviä käytäntöjä. Nykyään hankkeen päätyttyä asukasagentin saappaisiin ovat hypänneet kaupungin tilaajajohtajat. Mielenkiinnolla odotamme, millaisia tuloksia he saavat jatkossa aikaan, kun jokaiselle on annettu oma alue kaupungista hoidettavakseen.

Lue lisää Inno-Vointi-sivustolta: Yhdessä tekemiseen aktivoituminen – kuntalaiset kehittämässä alueensa palvelutarjontaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *