ITU! -kirjaa hyödynnetään TOIMI -hankkeessa

Tänä keväänä moni työntekijä on pähkäillyt tehtäviä pienestä työkirjasta nimeltä ITU! Kirjasessa kehotetaan miettimään muun muassa, mitä uudistuksilla halutaan saada aikaan: ”Pysähdy hetkeksi oman työsi ääreen ja mieti, mikä on tekeillä olevan tehtävän tarkoitus”. Hhm… tosiaan, eipä ole tullut ajateltua tältä kannalta… moni on ehkä huokaissut.

Työsuojelurahaston rahoittamassa ja Työterveyslaitoksen toteuttamassa TOIMI -hankkeessa tutkitaan kahden työntekijälähtöisen kehittämismenetelmän vaikutuksia työntekijöiden kehittämistoimijuuteen ja työn uudistamiseen. Inno-Vointi –hankkeessa syntynyt ITU! Innovaattorin työkirja on toinen hankkeessa käytettävistä kehittämismenetelmistä. Toimi -hankkeessa saamme arvokasta tietoa sen käytön vaikutuksista erilaisissa kehittämisvaiheissa olevilta työpaikoilta.

ITU! on siis ”pantu TOIMImaan” keväällä kolmessa organisaatiossa, ja syksyllä kokeilut laajenevat edelleen. Tutkimus selvittää, mitkä ITU! -kirjan teemat ja tehtävät virittävät työntekijöitä ideoimaan uutta.

TOIMI -hanke on edennyt alusta asti erittäin hyvää vauhtia. Laadullista tutkimusaineistoa on kerätty haastattelemalla ja havainnoimalla menetelmien käyttöönottoa osallistujaorganisaatioissa. Haastatteluaineiston tärkein osa ovat työntekijöiden haastattelut, jotka tehdään kahteen kertaan. Monipuolisen kuvan hahmottamiseksi myös esimiehiä, johtoa ja henkilöstöhallinnon asiantuntijoita on haastateltu. On pidetty tärkeänä, että kaikkien osapuolten näkemykset ja kokemukset tulevat kirjatuksi.

ITU! Innovaattorin työkirjaa voi tilata Työterveyslaitoksen kirjakaupasta.

Toimi -hankkeen tiivistelmän voit lukea täältä.

Yksi vastaus artikkeliin ”ITU! -kirjaa hyödynnetään TOIMI -hankkeessa

  1. Sari & tutkijakumppanit, on todellakin ensiarvoisen tärkeää, että näitä raskaimpia hoivatyön aloja kuten vanhusten hoidon työtä ruohonjuurella tutkitaan – kuten TOIMIssa tehdään. Kaikki eivät sentään vielä ole koodareita tai kehittämispäälliköitä! Puhetavat jotenkin väistelevät sanoja, jotka kertovat arjesta ja mitä oikeasti tehdään ’palvelussa’, kuka tekee ja kenelle. Pääseeköhän TOIMI-tutkimus tähän väistelyn ongelmaan kiinni?
    Tuli mieleen, että kuinkahan lähelle haastattelemasi oikeat vanhustenhuollon ammattihenkilöt tulevat Minna Lindgrenin romaanien henkilöhahmoja (kirjat Kuolema Ehtoolehdossa ja uudempi Ehtoolehdon pakolaiset). Kirjailija tukeutuu satiiriin mutta tuntuu näkevän niin tarkasti asioiden rosoiseen ytimeen, että lehtijutut ja selvitysraportit rinnalla kalpenevat. Luin tänään kirja-arvion kakkososasta (HS 27.6): ”Yksi tekijän bravuureista on muotoilla trendikkäitä, vastaansanomattomia totuuksia, joiden myönteistä sisältöä lukija pakotetaan kuitenkin tapahtumien valossa vahvasti epäilemään.[arvioija siteeraa suoraan kirjasta:]’Kun julkisen sektorin ongelmat muutetaan yksityisen puolen elinkeinoksi, niin se, mikä eilen oli menoerä, on tänään tulonlähde. Vanhukset hoidetaan ja osakkeenomistajat saavat vastinetta sijoituksilleen.’ Juurikin näin, kuten projektipäällikkö [roolihahmo] Siilinpää sanoisi.” Eiköhän joku kriittinen diskurssien tutkija jo ole löytänytkin tällaisen päättelyrakenteen virallisista asiakirjoista… ?
    En ole lukenut vielä Lindgrenin uusinta, mutta se on kesän lukulistalla. Lukiessani mietin, onko kirja dekkari sote-kapitalismista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *