
Esimerkkejä innovoinnista
Mitä esimerkit ovat ja miten niitä voi hyödyntää?
Inno-Vointi -projektissa on tutkittu seitsemää suomalaista julkisen sektorin organisaatiota, joista tunnistettiin hyviä esimerkkejä inno-voinnista. Olemme kirjoittaneet tapauksista lyhyitä tarinoita, jotka kuvaavat oppeja ja haasteita palvelujen, palvelutyön ja organisaatioiden kehittämisessä. Näille sivuille on koottu 16 esimerkkitarinaa. Joskus esimerkit kertovat inno-voinnista enemmän kuin paraskaan yleinen teksti.
Tarinoiden tavoitteena on havainnollistaa sivuston muissa osissa esiteltyjä ohjeita ja ajatusmalleja. Niistä ei ole suoriksi ohjenuoriksi tai kopioitaviksi malleiksi. Niitä kannattaa lukea yhdessä kollegan kanssa ja miettiä, löytyykö omasta työstä ja omasta organisaatioista samanlaisia tilanteita, tavoitteita ja haasteita. Usein muiden kokemusten valossa ymmärtää myös omat kokemuksensa paremmin.
Kukin tarina kuvaa onnistunutta tapaa aktivoida monia toimijoita innovoimaan yhdessä. Ne sisältävät sekä tavoite- että käytäntölähtöisiä toimintatapoja. Tarinat on luokiteltu neljään ryhmään sen mukaan, mikä niissä on erityisen onnistunutta:
- Tarinat tavoitelähtöisestä kehittämisestä kuvaavat työntekijöiden ja käyttäjien osallistamista johtovetoiseen innovointiin.
- Tarinat käytäntölähtöisestä kehittämisestä kuvaavat työntekijöiden ja käyttäjien oma-aloitteista kehittämistä.
- Tarinat kohtaamisista kuvaavat tavoite- ja käytäntölähtöisen kehittämisen onnistunutta yhdistämistä.
- Innovatiivisuuden edistämisen tarinat kuvaavat innovaatiotoiminnalle suotuisan toimintaympäristön luomista.
Olemme nostaneet esimerkeistä esille myös erilaisia työkaluja ja menetelmiä. Ne on esitelty tarkemmin työkalusivuilla. Monesta tapauksesta löytyy myös lisää materiaalia verkosta.