Käytäntölähtöisessä kehittämisessä hyödynnetään arjen kokemuksia
Tarinat käytäntölähtöisestä kehittämisestä kuvaavat työntekijöiden ja käyttäjien oma-aloitteista kehittämistä. Ne toimivat esimerkkeinä siitä, miten työntekijät vievät arjesta syntyviä ideoitaan eteenpäin. Ne korostavat myös johtamisen ja ympäristön tuen merkitystä: parhaassa tapauksessa yksittäisestä ideasta syntyy monistettava palvelu ja työntekijöiden työhyvinvointi kasvaa.
Innostunut työntekijä vanhusten päivätoimintaa kehittämässä
Hämeenlinnan kaupungin vanhusten avoin päivätoiminta on vanhusten kotona pärjäämistä edistävää kerhotoimintaa, jonka kehittäjä sai vanhuksilta kannustusta ja esimiehiltään julkista tunnustusta työstään. Palvelutyöntekijän aloitteesta eri toimijoiden osaamiset ja niukat resurssit yhdistettiin ainutlaatuiseksi palveluksi, joka tuki palvelun käyttäjien osallistumista, toimintakykyä ja hyvinvointia.
Työntekijältä tulleen idean nopea kokeilu
Verohallinnon Konserniverokeskuksessa työntekijät osallistuvat aktiivisesti työtapojen kehittämiseen. Työntekijän ideaa kokeiltiin nopeasti esimiehen luvalla ilman projektointia. Näin idea saatiin tuoreeltaan käyttöön. Työntekijä näki heti, että hänen panoksellaan on vaikutusta. Esimieheltä tämä edellytti luottamusta ja joustoa.
Tilaajan ja tuottajan välinen jaettu johtajuus edistää hyvinvointia
Helsingin kaupungin Palmia-liikelaitoksen maahanmuuttajien vastaanottokeskuksille tuottamissa siivous- ja ruokapalveluissa Palmian esimiehet ja Helsingin kaupungin sosiaaliviraston esimiehet toimivat eri organisaatioissa. Silti he johtavat arjen toimintaa kentällä yhdessä. Kun palvelun tuottajan ja tilaajan esimiehet pitävät säännöllisesti yhteyttä ja suunnittelevat toimintaa yhdessä, syntyy keskinäistä luottamusta – mikä puolestaan edistää hyvinvointia.