Tavoite- ja käytäntölähtöisen kehittämisen kohdatessa syntyvät hyödyllisimmät palvelukonseptit
Eri lähestymistapojen kohdatessa laajoissa kehittämishankkeissa onnistutaan hyödyntämään paikallisia kokeiluja ja ruohonjuuritason ideoita. Vaikka kaikissa esimerkeissämme eri toimijoiden osallistuminen on tärkeää, seuraavat tarinat kuvaavat tavoite- ja käytäntölähtöisen kehittämisen erityisen onnistunutta yhdistämistä.
Tavoitelähtöinen kehittäminen kohtaa työntekijöiden ratkaisut ja käyttäjien tarpeet
Vantaan kaupungin päivähoidon kehittämistä johdettiin ottamalla samanaikaisesti huomioon usean toimijan tarpeet. Kehittämisen lähtökohtana olivat työntekijöiden jo synnyttämät palvelut, lapsiperheiden tarpeet joustavammille palveluille sekä kaupungin johdon vaatimat säästöt. Uudistusta toteutettiin yhtä aikaa työntekijä- ja johtajalähtöisesti. Tämä vaati aktiivisia johtamistekoja kaikilla organisaatiotasoilla. Erityisen tärkeitä ovat koordinointi ja kehittämisen areenat, jotka tukevat yhdessä oppimista ja kokemusten levittämistä.
Huomio katveisiin – projekteista apu palvelurakenteen täydentämiseen ja kehittämiseen
Vantaan kaupungilla on pitkään tehty työtä nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Projekteissa on kehitetty ja tuotettu palveluja, jotka täyttävät kaupungin palvelurakenteen katvealueita. Projektitoiminta on auttanut kehittämistoiminnan kohdistamisessa ja yhteistyön lisäämisessä kaupungin eri organisaatioiden välillä. Se on avannut mahdollisuuksia toiminnan resursointiin ja ulkopuolisen rahoituksen hakemiseen.
Metsäryhmätoiminnalla ratkaistiin tilaongelma ja luotiin uusi malli esikoululle
Hämeenlinnan päiväkotien metsäryhmätoiminta sai alkunsa yhden päiväkodin ideasta viedä esikouluryhmä oppimaan luonnosta läheiseen metsään. Suuri esikoululaisten määrä antoi syyn rakentaa lähimetsään kota ja viedä opetus sen läheisyyteen. Metsäryhmätoiminta päiväkodissa sai vuosien varrella mainetta kaupungissa ja muualla. Esikouluryhmän vetäjät saivat tukea lasten vanhemmilta ja paikallisilta järjestöiltä. Palvelu lähti myöhemmin leviämään johdon tukemana uusille alueille.
Työntekijät ideoivat itselleen parempia työkaluja ja edistivät työhyvinvointiaan
Helsingin kaupungin Palmia-liikelaitoksessa huoli ikääntyvien työntekijöiden hyvinvoinnista oli kimmokkeena kehittämishankkeelle, jossa työntekijät pyydettiin mukaan tarkkailemaan omia kokemuksiaan työn arjessa ja ideoimaan parannuksia työtapohin ja -välineisiin. Kiinteistö- ja siivouspalveluiden hankkeessa syntyi 165 ideaa, joista osa valittiin jatkokehittelyyn ja toteutukseen.