Tikkataulumalli
Väline työyhteisön toiminnan arviointiin ja kehittämiseen
Tikkataulumallia voidaan käyttää työyhteisön toiminnan arvioinnin ja kehittämisen välineenä. Siinä ovat esillä sujuvan työtoiminnan kannalta olennaiset elementit. Tikkataulumallin avulla voidaan työyhteisössä keskustella keskeisistä, yhteisistä kehittämistarpeista tai sitä voidaan käyttää esimerkiksi yksilöllisessä keskustelussa kehityskeskustelun tukena.
Jokaisella työyhteisön jäsenellä on oma näkökulmansa työyhteisön todellisuuteen. Tikkataulumallin avulla voidaan vertailla eri näkemyksiä, keskustella niistä ja suunnitella mahdollisesti tarvittavia kehitystoimia. Sen avulla voidaan myös paikallistaa työyhteisön voimavarat ja vahvuudet.
Keskeiset toimijat
HR, työterveys, esimiehet, työntekijät
Tikkataulumallin käyttäminen
Tikkataulumallin tarkoituksena on, että työyhteisö pysähtyy säännöllisesti keskustelemaan ja arvioimaan oman työyhteisönsä toimivuutta ja työhyvinvointiaan.
Tikkataulun kehälle lävistävien viivojen kohdalle on nimetty työyhteisön toimintaan liittyviä kokonaisuuksia, kuten perustehtävän toteutuminen ja kokousten toimivuus. Tehtävänä on arvioida näitä kokonaisuuksia ja niiden toimivuutta omassa työyhteisössä. Mikäli osallistujalla ei ole jostakin asiasta henkilökohtaista kokemusta, henkilö voi arvioida asiaa oman käsityksensä pohjalta.
Tikkataulumallissa arviointi suoritetaan antamalla tietylle asialle numeroarviointi 1-5 välillä. Numero 1 tarkoittaa, että ko. asia toimii heikosti, numero 5, että ko. kokonaisuus toimii hyvin. Numeroarvioinnin lisäksi tarvitaan kirjallinen arvio jokaiseen kokonaisuuteen liittyen. Siinä kerrotaan, miksi on antanut tietyn numeroarvioinnin millekin asialle. Tärkeätä on, että samalla mietitään konkreettisia parannusehdotuksia asioille, jotka vastaajan mielestä ovat epätyydyttäviä. Tärkeää on yhdessä käytävä keskustelu ja sitoutuminen jatkotoimenpiteisiin.
- Apukysymyksiä tikkataulun täyttämiseen ja ohjaamiseen
- Tikkataulumallia on käytetty Oulun kaupungilla